wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

01.04.2021

Twee maanden verder

luchtfoto verkleind.jpgDe laatste post dateert van dik twee maanden geleden. Ons voedselbos lag een dikke week onder een groot pak sneeuw. Dus we konden weinig doen. Sterker nog…het landgoed was per auto niet bereikbaar! De toegangsweg lag vol met ’sneeuwduinen’. Dankzij onze laarzen konden we wel naar ons terrein, waar we wat extra vetbollen voor de vogels ophingen. Bijzonder om de sporen in de sneeuw te kunnen zien, de dieren lieten daarmee hun visitekaartje achter. En wij konden gemakkelijk tellen hoeveel bomen en struiken er stonden. Dat waren er rond de 800. Nog niet alle op hun definitieve plek.

Gesmolten sneeuw
Na het smelten van de sneeuw was de beurt aan ons om verder te gaan met onze activiteiten. Die bestonden uit het beter planten van het laatste groen dat nog geen ‘officieel’ plantgat had. En diep gat graven, de grond losmaken en voorzien van lavameel en/of turf om een optimale plek te creëren voor al dat moois.
Als laatste kregen de druivenstruiken hun definitieve plek, daar waar straks de pergola komt.

Planten- en dierenleven
Dat het voorjaar zich steeds meer doet gelden, is te merken aan de molshopen die her en der verschijnen (Wie is de mol?) en het zingen van de vogels, dat steeds luider en frequenter klinkt. Ook signaleerden we al de nodige regenwormen (hoera!) en een pad. Om nog meer dieren zich thuis te laten voelen en weten op ons terrein, maakten we nestkastjes voor een torenvalk en een vleermuis. Wat zou het leuk zijn als deze ook in gebruik worden genomen!

Voorjaar
We worden blij van de knopjes die zich op de takken voren. het amandelboompje strijkt met de eer van de eerste bloesem. Veelbelovend zijn de groene blaadjes die gelijktijdig ontspruiten op de ranke takken van dit boompje. Op de aarde begint ook van alles zich te roeren…graspollen en ander groen steekt de kop op. Ik, Ellen, wist eerst niet precies wat de term ‘wortelonkruid’ inhoudt, maar hoef daarvoor geen wikipedia meer te raadplegen! Al doende leren wij dus ook steeds meer. Maar…hoe we ook oprapen en uitsteken, de aarde wil bedekt zijn. We gaan daar een handje bij helpen hoor. Lees verder hoe…

Bloemenmengsel
Om de ‘ongewenste’ plantengroei te beteugelen, gaan we met een bloemenmengsel aan de gang. Een flinke zak met zaadjes van winter- en zomerrogge, duizendblad, pimpernel, kamille, margriet, goudsbloem, rode klaver, peterselie en smalle weegbree staat klaar. Die gaan we op het terrein verspreiden. Deze planten brengen ook weer voedingsstoffen aan, vandaar de benaming groenbemester. En bovendien zullen de bloemen voor een vrolijk aanzicht zorgen!

Ecologische moestuin
In het plan voor ons terrein staat een moestuin van ongeveer 15 x 25 meter. Genoeg plek om gezonde groenten te gaan telen. Afgezien van op bescheiden schaal wat courgettes, pompoenen, aardbeien en paprika kweken, hebben we hier nog weinig ervaring mee. Dat houdt ons echter niet tegen. Gelukkig is er op het web veel informatie te vinden en zo kwamen we uit bij de informatieve filmpjes over de eco-moestuin van Binne Visser. Zijn filmpjes op YouTube én de werkwijze die hij daarin uitlegt, spraken ons zeer aan. Dus volgen we nu zijn cursus, waarin hij ons stap voor stap uitlegt hoe we te werk kunnen gaan. Spannend en leuk!

Met eigen ogen zien
Wil je zelf eens komen kijken, meehelpen, heb je tips of vragen? Neem gerust contact met ons op via de contactpagina! Tot dan…

Admin - 09:06:07 | Een opmerking toevoegen