wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

21.06.2021

Overduidelijk zomer!

2021-06-21 fragiele pracht.jpgWat gaat het snel zeg! Was alles een paar weken geleden nog redelijk kaal, dan is dat nu wel anders…de maand juni geeft een groei-explosie! De klaprozen, wikke, melde, margrieten, brandnetel, herderstasje en meer (zie ook https://www.wildebloemen.info/) streken neer en geven het terrein een zomers aanzicht. Niet alleen wij genieten daarvan, ook een legertje bijen, hommels en muggen (!) vinden wat ze zoeken op Wabisabi.

Onkruid…of ongewenste plantengroei
Enkele bomen hebben al een boomspiegel van karton en houtsnippers om te zorgen dat ze minder concurrentie hebben van de wilde bloemen. En ja, we hadden eigenlijk alles wat we plantten een kartonnen spiegel cadeau willend doen, maar de tijd is hierbij de spelbreker. Net als bij onze idealen voor de moestuin.

Ecologische moestuin
Tuuuuurlijk gebruiken we geen ‘gewasbeschermingsmiddelen’, we willen lekkere ecologisch verantwoorde groenten en fruit oogsten. Maar…daar moet je wel wat voor doen. Ons Wabisabi-project stelt ons wat dat betref wel voor uitdagingen. En toch zouden we het zo weer opnieuw doen. Da wel mét boomspiegels 😉 Het is een uitdagend avontuur.

Hoe-doe-je-dat?
Onze moestuin…in het ontwerp is daarvoor een ruimte van 15 x 25 meter gereserveerd. Voor de snelle rekenaars onder ons: dat is inderdaad 375m2. Volgens mij groter dan de gemiddelde moestuin op een volkstuincomplex. Dus stroop je mouwen maar op! Waar beginnen we aan? Misschien beter om daar niet te lang bij stil te staan en gewoon te beginnen. We zien wel waar we uitkomen, toch?

Stappen in de aanleg van de moestuin
We gaan er dus vrij blanco in, Axel en ik. Willen dit gedeelte van het plan óók realiseren. Lekker eten uit eigen moestuin, een heerlijk vooruitzicht. Maar hoe? Internet biedt ons als snel uitkomst. Zo komen we op Youtube interessante filmpjes tegen over ecologisch moestuinieren. Die van Binne Visser springen eruit voor ons. Zijn aanpak spreekt ons aan en het besluit om me op te geven voor zijn cursus is snel genomen! Meer informatie vind je op de site van Binne.

Aan de slag!
Maar eerst het terrein in orde maken om met de moestuin te starten. En wat we willen doen om de moestuin volgens plan en naar onze smaak in te richten, is best wel wat werk:
• Geul graven voor omheining
• Beukenhaag rondom planten
• Kippengaas in haag verwerken
• Paaltjes slaan voor gaas
• Onkruid verwijderen
• Moestuinbedden aanleggen
• Uitzoeken wat we willen planten en oogsten
En…vooral ook lol en plezier beleven aan dit traject.

Hoe is het nu
De haag staat. We zien dat er enkele planten moeite hebben met de droogte. Vooral aan de kant van de bomen is de bodem toch wat droger. We maken een tuinhekje en geven het een kleurtje met drie lagen verf. Zetten een rozenboogje in elkaar en planten twee roze, eetbare klimrozen, waarvan er één een cadeau is van mijn zus Mirjam, dankjewel! Een bordje op het hekje geeft de moestuin een eigen, Franse naam, zie foto’s.

“No dig”
Het door Binne uitgekiende systeem betekent één keer de moestuin in orde brengen en daarna niet meer graven en spitten. Klinkt goed! Volgens de aanwijzingen van de cursus gaan we aan de slag. Met een spitvork het (wortel-)onkruid opdiepen en verwijderen, bedden van 0,75 x 10 meter uitzetten met een touwtje. Lavameel erover strooien, dit onderwerken. En dan de aarde bedekken

Champost
Daar had ik nog nooit van gehoord, van champost. Zoekend naar biologische compost uit de buurt komen we hierbij uit. We berekenen wat we nodig hebben voor onze moestuin en laten 600 liter bezorgen. De vrachtauto kan niet helemaal tot bij de moestuin komen, dus de grote hoop komt op een afstand van ongeveer 50 meter te liggen. Dat wordt heen en weer kruien. Mooi spul wel, donkerbruin, aparte geur, goed te scheppen en vervoeren. Deze champost willen we gebruiken om de moestuinbedden te bedekken. Want waar de aarde bedekt is, zal er minder onkruid groeien.

Veel werk
We besluiten al snel dat we de helft van de moestuin dit jaar ongebruikt laten. Het is teveel werk voor ons twee. En in praktijk blijkt het ook nog een uitdaging om alle tien bedden volgens plan aan te leggen. Vijf bedden zijn er nu en ze zijn beplant. Op het andere deel neemt de natuur de beplanting voor haar rekening. Daar zullen we ons later over ontfermen. Volgens het systeem van Binne.

Ambitie
Noem ons maar idealistisch, maar we doen het toch maar. Een half jaar zijn we bezig en we hebben al heel wat uren op het terrein gewerkt en doorgebracht. Ook vóór december waren we hier al te vinden, trappelend van ongeduld om te kunnen starten. We ontvingen familie en vrienden én belangstellenden. Legden ons plan uit, bezochten tuincentra, kochten zaadgoed en planten. Kweekten voor en stekten lavendel, cosmea, zonnebloem, pompoen. Schaften tuingereedschap aan en hadden veel pret met planten en inspecteren van alles. Ja, het zat ook wel eens tegen en we hebben nog wel wat hobbels om te nemen. Dus…wordt vervolgd!

PS
Wil je een keer komen kijken, of nog beter…komen helpen? Dan ben je van harte welkom. We laten je graag zien wat we allemaal aan het doen zijn. Een tour door het bosgedeelte, een blik op de moestuin. Alle hulp is fijn. We delen ons enthousiasme graag en zouden het top vinden als er meer voedselbossen komen. Wie weet…tot ziens op Wabisabi!

Admin - 11:19:59 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.