wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

02.09.2021

Het einde van de zomer nadert!

moestuintje.jpgWant op de 21-ste van deze maand begint het volgende seizoen. Voor veel mensen betekent deze maand ook het einde van het vakantieseizoen. In ons voedselbos trekt de natuur zich daar niets aan en draait gewoon haar eigen programma.

Terugblik
Terugkijkend op de afgelopen maanden vinden wij deze 2021-zomer een verademing. De meeste mensen zijn vast niet zo blij met de regen die er dit seizoen uit de lucht viel. Wij wel! Want dat was erg nodig voor de nieuwe aanplant. Gelukkig hoefden we minder aan de slag met slangen en beregening. Het is zaak dat de bomen, struiken en planten lekker wortelen en zo een basis leggen voor hun verdere groei.

Fans
Wat we erg leuk vinden is de belangstelling van vrienden en bekenden voor ons project. (Dat iedereen welkom is om zelf te komen kijken, kon je al in de vorige blogpost lezen). We kijken terug op leuke, zomerse bezoeken. Met trots laten we zien wat we de laatste maanden op het terrein mochten bereiken, in samenwerking met de natuur. De reacties zijn steeds positief en mensen geven terug dat ze het een prachtig project vinden. En dat het heel anders is als je op het terrein bent en kunt voelen hoe het hier is.

Peppelhof
Ook lopen we graag met onze gasten over het terrein van de boerderij, want die staat op een perceel van in totaal circa 13 hectare. Ons voedselbos maakt daar dus deel van uit. Op die 13 hectare leeft en groeit intussen van alles. Inheemse planten vinden hun weg en ook vogels, insecten en andere wezens zijn op het terrein te vinden. Of houden zich daar schuil 😊

Vogelvrij
Dankzij de moderne techniek konden we al heel wat vogelgeluiden traceren en toedichten aan onder meer merel, pimpelmees, roodborsttapuit, groene specht, grote lijster, roodborst, vink, zanglijster, zwartkop, gekraagde roodstaart, tjiftjaf, wielewaal, koolmees, en de bruine kiekendief. Met dank aan de app BirdNET dus. Die overigens af en toe niet helemaal zeker was met betrekking tot het resultaat van deze 14 waarnemingen. Maar wel erg mooi dat er zoveel verschillende vogels neerstrijken op de Peppelhof.

Oogst
Wat genieten we ook van onze eerste knapperige appels, blakende blauwe bessen, zwierig zwarte framboos, aardige aardbeien en betoverende bloemen. Helaas waren de kersen eerder gespot door de vogels, dus daar hebben we niet aan kunnen proeven. De oogst is natuurlijk nog beperkt. Het duurt gewoon een paar jaar voordat een voedselbos op volle sterkte is.

Mmmmmm
Maar een appel van je zelf-geplante boom is zoveel lekkerder en natuurlijk supervers. Wat ons ook goed smaakt, zijn de courgettes. Wat doen die gele en groene courgetteplanten vrolijk hun best! Elke week geven ze wel een paar prachtige courgettes cadeau. We smullen van de courgettesoep, de courgettemuffins en gaan vast ook nog andere recepten proberen. We delen ook courgettes uit, onder andere voor het lokale eetpunt. Ze worden door de kokkin dankbaar in ontvangst genomen. En wij zijn dan weer dankbaar voor de winterprei-planten die wij dan weer cadeau krijgen. Heerlijk om zo een ruilcircuit te hebben!

Admin - 11:27:00 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.