wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

08.01.2024

Wat ruist daar in het struikgewas?

Paddestoeltje.jpgTerugblik op het afgelopen jaar

Er ruist natuurlijk weinig! Het is winter en de struiken zijn voornamelijk kaal. We hebben dus even wat minder te doen op ons terrein. Wat mij betreft een  mooi moment om samen met jou terug te kijken op het afgelopen jaar en te genieten van de ontwikkelingen die ons voedselbos heeft doorgemaakt. We gingen drie jaar geleden van start ‘from scratch’. Letterlijk, want de bodem was een bruin canvas. En nu, in dit afgelopen jaar, kijken we met trots terug en kunnen zeggen dat ons voedselbos zich gestaag blijft ontwikkelen.

Overvloedige pruimen en een mijlpaal met appels

2023 trakteerde ons op een overvloed aan pruimen. De bomen stonden vol met sappige vruchten die ons een ware oogst hebben bezorgd. We zagen de takken doorbuigen onder de last van de paars kleurende smaakbommetjes en ondersteunden ze met bamboestokken. Het leverde uiteindelijk onder meer een dozijn potten jam op.
Helaas waren de rode bessen dit jaar wat minder talrijk dan in 2022, maar dat is de natuur. Gelukkig hebben we voor het eerst kunnen genieten van appels uit ons appellaantje. Een mijlpaal waar we lang naar hebben uitgekeken!

Bijzondere planten en extra zorg

We kregen van vrienden enkele bijzondere planten cadeau: een vlierbes, een gojibes en vijgenplantjes. Want bij oins is natuurlijk altijd wel een plekje voor de planten die je over hebt of die te groot worden voor je achtertuintje waar je met plaats moet woekeren. We vinden het spannend om te zien hoe deze cadeautjes zich ontwikkelen en we hopen dat ze het koude seizoen goed zullen doorstaan. Uiteraard geven we ze extra aandacht en verzorging om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en goed kunnen aarden.

Liefde voor de moestuin

Hoewel de winter een rustiger periode is voor het voedselbos, betekent dit niet dat er niets te doen is. Onze moestuin kan wel wat extra liefde gebruiken. We zullen dus weer biologische, organische compost aanbrengen, om de bodemstructuur en -vruchtbaarheid te verbeteren en de groei te stimuleren. Het nieuwe jaar is gestart, dus het seizioen van weer volop zaaien en planten komt eraan!.

Paddenstoelenpracht in het bos

Wat ons ook opviel, zijn de overvloedige paddenstoelen in het bosgedeelte op het terrein. De natte maanden hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen, letterlijk! Het is fascinerend om te zien hoe paddenstoelen gedijen onder deze vochtige omstandigheden. We genieten van hun aanwezigheid en zien ze als een teken van een gezond ecosysteem. Maar we laten ze verder lekker met rust, want voor verstand van mycologie moet je (nog) niet bij ons zijn!

Dankbaarheid en toekomstplannen

We zijn ontzettend dankbaar voor de voortdurende groei en ontwikkeling van ons voedselbos. Het is een plek waar we niet alleen voedsel verbouwen, maar ook de natuur omarmen en respecteren. Het is voor ons een zaak van blijven leren en experimenteren, en kijken uit naar wat de toekomst ons zal brengen.

Zelf weten!

Wil je meer weten over dons voedselbos? Stuur een bericht, dan maken we een afspraak. Zodat je het voedselbos uit eerste hand zelf kunt zien en ervaren. Dat is immers heel anders dan het erover lezen vanaf dit scherm…

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Met groene groeten :-)

Admin - 15:42:06 | Een opmerking toevoegen