wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

Voedselbos WabiSabi

❧ Wie
Wij, Axel en Ellen, zijn de 'grondleggers' van het voedselbos waar deze website over gaat. Wij geloven dat voedselbossen de toekomst hebben. En we zien het zoveel mogelijk zelf in ons voedsel voorzien als een uitstekende manier om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ook al zal het nog tijd kosten voor ons voedselbos op volle kracht is. Zelf je eten oogsten, dat geeft een rijk gevoel!


❧ Wat

Voorheen was hier een leliekwekerij gevestigd. Sinds enkele jaren is er geen commerciële landbouw meer op het terrein. Zo kon de aarde 'bijkomen' en de natuur zich herstellen. Er groeiden wel opvallend veel brandnetels en zuring, waarschijnlijk door een hoog gehalte aan stikstof in de bodem.
Dat laatste was reden om het terrein te bewerken; op 18 december 2020 lieten we dat uitvoeren, zie fotoalbum. Een grote KOMAT'SU machine schraapte circa 15 centimeter van de bovenlaag van het terrein en schoof dit naar de randen. Resultaat: het terrein had een bruine, in plaats van een groene kleur en het leek ineens twee keer zo groot! Een nieuw canvas om mee te starten dus.

❧ Waar en wanneer?

Ons voedselbos groeit gestaag in Castenray, op het terrein van boerderij "de Peppelhof", eigendom van Stichting Phien. Bij deze boerderij hoort 13 hectare grond. Wij mogen een deel van die grond gebruiken; dat deel is ongeveer 8.000m2 groot.

 

Begin 2020 verhuisden wij vanuit Sittard naar een woning die op fietsafstand van ons voedselbos ligt. Zoals je hierboven al kon lezen, startten we met de aanleg van ons voedselbos eind dat jaar. Je vindt ons daar vaak, als we niet met andere verplichtingen en zaken bezig zijn.


❧ Waarmee?

In ons voedselbos werken we met ”vegetatielagen”, waarmee we in feite een natuurlijk bos nabootsen. Wij hebben voorkeur voor inheemse bomen en planten.


❧ Welke wijze? 

We breiden onze kennis uit door te observeren, te doen, te lezen en informatie uit te wisselen met anderen. Voedselbossen krijgen meer en meer enthousiaste fans! Dat blijkt ook wel, want jij bent je er nu ook in aan het verdiepen ;-)

❧ Waarom?

Ja, waarom zou je dat doen, een voedselbos beginnen? Dat' waarom' is natuurlijk de start van alles wat je onderneemt. Ons waarom, ook wel 'why' vind je op de home-pagina uitgebreid omschreven!